dinsdag 14 oktober 2014

verschillen met het boek

Verschillen met het boek

  • Een groot verschil tussen het boek en de film is de plaats van handeling. In het boek speelt het verhaal zich af in Engeland, waar Roald Dahl opgroeide. In de film woont Matilda in de Verenigde Staten. Alleen Juf Bulstronk heeft nog een typisch Engels karakter.
  • Omdat het boek maar een kort verhaal heeft, is er voor de film veel toegevoegd om een avondvullende film te maken. Zo haalt Matilda in de film Juf Engels oude pop uit het huis van Bulstronk; een scène die niet in het boek voorkomt. In de film krijgt Matilda's moeder ook een voornaam, die ze in het boek niet had.
  • De fysieke eigenschappen van haar ouders zijn omgedraaid in de film. Aan het eind van de film toont Matilda’s moeder voor het eerst wat liefde tegenover haar dochter wanneer ze afscheid nemen, terwijl in het boek Matilda’s beide ouders haar laten gaan zonder er een traan om te laten.
  • In de film is de Bulstronk minder gewelddadig dan in het boek, mogelijk om de film geschikter te maken voor kleine kinderen. Zo komt een kind dat door haar wordt weggeslingerd in de film er ongedeerd vanaf, terwijl ze zich in het boek lelijk bezeert.
  • Matilda’s broer is in het boek een gewone jongen, maar in de film een dikke, domme pestkop.
  • In het boek blijkt pas op het eind dat de autozwendel waar Matilda’s vader zich mee bezighoudt hem in de problemen heeft gebracht. In de film wordt dit al vrij vroeg duidelijk daar te zien is hoe twee FBI-agenten hem in de gaten houden en bewijs tegen hem aan het verzamelen zijn; iets wat alleen Matilda op lijkt te merken. Matilda confronteert de twee agenten zelfs met het feit dat ze zonder huiszoekingsbevel hun garage doorzoeken.
  • In het boek verliest Matilda haar telekinetische krachten weer wanneer ze naar een hogere klas wordt overgezet en haar mentale energie dus nodig heeft voor de lastigere lesstof. In de film behoud ze haar krachten, maar gebruikt ze bijna nooit meer. Ook is Matilda in de film veel behendiger met haar telekinese; zo kan ze meerdere voorwerpen tegelijk bewegen, terwijl ze in het boek maar hooguit 1 klein voorwerp zoals een krijtje of een sigaar kan laten bewegen en zich hier sterk voor moet inspannen.
  • In de film blijkt de Bulstronk bijgelovig te zijn, iets dat in het boek niet voorkomt.
  • In de film wordt Juf Engel na het vertrek van de Bulstronk benoemd tot directeur van de school. In het boek gaat die rol naar de onderdirecteur, die in de film niet voorkomt.

Muziek

In de film komen twee muzieknummers voor: "Send Me on My Way" van Rusted Root en Thurston Harris' "Little Bitty Pretty One".
De muziek van de film is gecomponeerd door David Newman.

1 opmerking:

  1. wat zijn de verschillen tussen het boek en de film van alle andere personages

    BeantwoordenVerwijderen